RSS, xml tabanlı, web siteleri ve bloglarında genellikle yeniliklerin duyurulması için kullanılan, ziyaretçinin siteye girmeden sitedeki yenilikleri görebilmesini sağlayan bir sunum türüdür. Açılımı RDF(Resource Description Framework(Kaynak Tanımlama Çerçevesi)) Site Summary (Site Özeti), Rich Site Summary (Zengin Site Özeti) veya Really Simple Syndication (Gerçekten Kolay Yayın) şeklinde yapılabilmektedir. Bu açılımları anlayabilmemiz için RSS tarihinde ufak bir gezinti yapalım:
RSS temelleri ilk olarak Dave Winner tarafından 1997 yılı sonlarında scriptingNews
http://davenet.scripting.com/1997/12/15/scriptingNewsInXML formatıyla atılmıştır. 1999 yılında Netscape firması kendi portalında kullanmak amacıyla RSS 0.90'ı geliştirmiştir, RDF tagıyla başlaması nedeniyle RDF Site Summary olarak bilinmektedir, Dave Winner bunun üzerine RSS 0.90'nın tüm özelliklerini de içeren scriptingNews 2.0b1 formatını oluşturmuş, hemen ardından Netscape tarafından RSS 0.91 dizayn edilmiştir, bu sürümde RDF tagı yerini RSS tagına bırakmış ve isimlendirmesi Rich Site Summary şeklinde olmuştur. Dave Winner'da kendi sitesi Userland.com'u RSS 0.91'e uyarlamış fakat daha sonra Netscape'nin RSS formatı üzerine verdiği ağırlığı bırakmasıyla bir süre geliştirme süreci durmuştur. 2000 yılının sonlarında Dave Winner tarafından RSS 0.92 yayınlanmış ve RSS açılımı Really Simple Syndication olarak isimlendirilmiştir. 2002 yılında RSS 0.92 standartı RSS 2.0 olarak yayınlanmış ve günümüzdeki halini almıştır. Bu gelişim süreci boyunca en önemli değişiklikler RSS'deki birçok kısıtlamanın kalkması yönünde olmuştur.
Peki neden RSS bu kadar popülerleşti? (yoksa popülerleşmedi mi?) Bunun en büyük nedeni şüphesiz web üzerinde blog kültürünün yerleşmesidir. RSS desteği sayesinde sitelere ya da bloglara eklenen her yeniliği siteye girmeden takip etmek internet üzerinde sabit kalan bir sitede yeniliği araştırmaya göre çok büyük bir kolaylık sağladığından bir RSS okuyucu kitlesi oluşmuştur. RSS okuyucu programları ile eklediğimiz sitelerin rss dosyaları ile haberleşme sağlanmakta ve yeniliklerden haberdar olmaktayız, yine RSS okuyucuların web tabanlı çalışanları ile bir web sitesi üzerinden birçok siteyi takip edebilmekteyiz.